Goud

Gepubliceerd op 12 februari 2020 om 17:16

Het goud in elk kind

Wanneer een kind lastig gedrag stelt is dit of vanuit een behoefte aan genegenheid (gezien/gehoord, erkend, gesteund geliefd of gekoesterd worden) of vanuit een behoefte aan veiligheid (de nood aan duidelijkheid/grenzen en voorspelbaarheid). Als volwassene is het dan ook van het grootste belang om voorbij het lastige gedrag te kijken en te zien welke gevoelens en behoeften onder dit gedrag liggen.

Een kind dat steeds weer hetzelfde lastige gedrag vertoont is ons niet 'aan het uitdagen' om het ons moeilijk te maken. Het geeft een alarmsignaal dat het nood heeft aan duidelijkheid (grenzen) of dat het binnenin uit balans is en verlangt naar evenwicht/rust. Lastig gedrag is dus met bijna zekerheid een hulpvraag.

 

Dit wil niet zeggen dat we het gedrag moeten goedkeuren. Allesbehalve. Een kind vraagt juist om veiligheid en dus duidelijke respectvolle begrenzing . En het vraagt tegelijkertijd om zorg. Dit kan door het erkennen van wat het kind voelt en nodig heeft, het vast te pakken, te zien en te horen. Dit gecombineerd met het rustig benoemen van de leefregel wanneer het kind weer in balans is.

Een kind wil ons nooit jennen, een kind wil niet per sé conflict om het conflict. Het is gewoon een onhandige manier van om hulp vragen. En dit zien is het begin van alle verbinding.

En daarmee zeg ik niet dat dit evident is. In tijden van stress lukt het ons vaak niet om doorheen het gedrag te kijken. Dan laten we op onze knoppen drukken en gaan we mee in de emotie.

Hoe beter we voor onszelf zorgen, hoe meer rust we in ons lijf en in ons leven toelaten, hoe makkelijker het is om steeds weer het goud - de puurheid die soms verpakt zit in een ruw kantje- in het kind te zien en niet enkel het gedrag.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.