Rust, ritme en regelmaat

Gepubliceerd op 16 januari 2020 om 18:46

Rust, ritme en regelmaat

Tot halfweg de twintigste eeuw stond de leuze 'rust, reinheid en ritme' centraal bij de opvoeding van kinderen. Echter, deze principes konden uitmonden in een heel (f)rigide aanpak: baby's moesten eten op strikt geplande momenten, kinderen laten huilen was helemaal prima, 'want daar kregen ze gezonde longen van', ouders/verzorgers fungeerden als een soort verpleegsters (vooral zorgen voor hygiëne en fysiek welzijn). Deze opvoeding kan leiden tot angstige kinderen, kinderen die zich moeilijk kunnen reguleren, kinderen die moeilijk betekenisvolle relaties aangaan met anderen, ...
Het was onder andere dokter Spock die hier verandering in bracht. Hij ging kinderen meer zien als individuen met individuele belangen en zette hun emotionele behoeften voorop. Hij inspireerde ouders om flexibeler en met meer genegenheid met hun kindjes om te gaan.
Echter, zoals ik al eerder zei, ligt de waarheid altijd in het midden. Spock was revolutionair en heeft heel belangrijke dingen toegevoegd aan de manier van opvoeden. Echter, mensen die doorsloegen in zijn visie neigden naar een permissieve opvoeding. Deze opvoedingsstijl kan tot gevolg hebben dat enerzijds de ouders er aan onderdoor gaan, want ze doen het nooit goed genoeg. Alle problemen van het kind worden gereduceerd tot een tekort bij de ouders. Anderzijds blijkt dat deze kinderen over weinig veerkracht beschikken, moeilijk om kunnen gaan met de uitdagingen van het leven en dat ze gevoelig zijn voor depressie, burn-out en andere stressgerelateerde ziektes.
De waarheid ligt altijd in het midden. De eerste 1001 nachten is het belangrijk om in te zetten op veiligheid, hechting en geborgenheid. Er is niemand die zo mooi hierover kan vertellen dan dokter Binu Singh (specialist Infant Mental Health). Als je ooit een lezing van haar kan meepikken, raad ik je dit ten sterkste aan. Niet alleen wat ze zegt is fantastisch, maar niet in het minst hoe ze het zegt. Ze straalt in elke porie uit wat zij wil overbrengen. Ongelooflijk...
En ook in deze periode is het belangrijk om zo goed mogelijk een ritme te vinden, samen met je baby. Dit is goed voor de mentale gezondheid van je kind en voor jou als moeder.
Na de eerste 1001 nachten is het heel belangrijk dat er een heel duidelijk ritme, voorspelbaarheid en duidelijkheid komt. (Dit naast de algemene houding van respect,steunende aanwezigheid en geborgenheid die uiteraard behouden blijft.) Het basisidee van 'rust, reinheid en regelmaat' was zeker niet slecht. Het was omdat mensen gingen doorslaan in deze rationele principes dat de emotionele verbinding met wat baby's nodig hebben verdween.
Rust: Leve de saaiheid. Burn-out bij kinderen: het bestaat jammer genoeg al. Ons lichaam heeft tijd nodig om alle indrukken van de dag te verwerken. Elke dag hebben we nood aan 30 minuten zonder extra impulsen (ook geen tv of computer). Een half uurtje waar we ons lichaam de tijd geven om herstelhormonen aan te maken die de stresshormonen neutraliseren, zodat ze niet toxisch worden. Onze kindjes worden ook vaak van de ene hobby naar de andere hobby gebracht. Hobby's zijn niet slecht, want deze kunnen ontzettend waardevol zijn. Zolang er tijd over blijft voor regelmatig 'effe niks'. Een moment waarop de kindjes vrij kunnen spelen, via rollenspel dingen kunnen verwerken die ze hebben meegemaakt en waar ze een warme aanwezigheid voelen van een volwassene die er voor hen is. Zo ontstaat er ruimte om eens goed te tanken aan aandacht en affectie of net om te gaan ontladen in de krachtige armen van iemand die van hen houdt. Regelmatig een moment waarop er veel mag en weinig moet...
Ritme: voor kinderen (en volwassenen!) is het heel gezond om steeds ongeveer op hetzelfde moment te gaan slapen en steeds ongeveer op hetzelfde moment op te staan (idealiter ook in de weekends/tijdens vakanties). Bij ons is er een duidelijke ochtendroutine. Dewelke ik in een volgende feed zal uitleggen.
Regelmaat: Zowel voor ouders als kinderen is het belangrijk om een bepaalde regelmaat te hebben. Op dinsdag eten we altijd spaghetti, op vrijdag gaan we altijd na school even naar het bos, ... Bij ons bestaat dit uit een duidelijke weekstructuur. Ook deze zal ik in een volgende feed uitleggen (anders wordt deze veel te lang.)

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.