‘Het lied dat stil in het hart

van een moeder ligt

zingt op de lippen van haar kind.’

(Kahlil Gibran)

 

Als moeder zorg je voortdurend voor het welzijn van anderen. Maar bij wie kan jij aanleunen, onderuitzakken of opladen?  Dit alles is essentieel om de moeder te kunnen zijn die je wil zijn. Immers, we zeggen dat een kind dat lastig gedrag stelt, moet tanken aan liefde, aandacht, genegenheid en warmte bij zijn verzorgingsfiguur. Maar wanneer het potje van de verzorgingsfiguur leeg is, kan het kind niet komen tanken; met een vicieuze cirkel tot gevolg.  Uitputting is vaak nabij. Het is dus essentieel om zelf de steun en de zorg te zoeken die je nodig hebt. It takes a village to raise a child. Als ouder heb je nood aan heel wat ondersteuning om plezier te kunnen halen uit het ouderschap, om er echt te kunnen zijn voor je kind (eren).

 

Na mijn studies communicatiewetenschappen volgde ik een vijfjarige opleiding tot lichaamsgericht therapeut. Daarna verdiepte ik me in mentaal welzijn voor, tijdens en na de zwangerschap. Het mentaal welzijn van de ouders tijdens de perinatale periode heeft ontzettend veel invloed op de ontwikkeling van het kind. Maar deze wetenschap mag geen extra stress en/of schuldgevoel geven. Immers, dit alles betekent ook dat de nodige emotionele ondersteuning voor, tijdens en na de zwangerschap een enorm positief effect heeft op zowel de ouder als het kind. Het kind kan optimaal ontwikkelen; de ouders kunnen de ouder zijn die ze willen zijn en kunnen ten volle genieten van het ouderschap.

In mijn coaching sessies maak ik gebruik van oefeningen die het zenuwstelsel in een staat van rust brengen, zowel bij de ouders als het kind. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de polyvagaaltheorie, de theorie die het belang van de nervus vagus centraal stelt. Alleen wanneer ons zenuwstelsel zich in staat van rust bevindt, kan er afstemming en diepe verbinding zijn tussen ouder en kind, tussen de beide ouders en met het steunend netwerk.  Het is ook belangrijk voor onze fysieke gezondheid om op tijd echt rust te vinden. Immers alleen dan zijn alle functies van het lichaam, zoals temperatuur, bloeddruk en ademhaling optimaal (zogenaamde homeostase).

 

Naast aandacht voor het welzijn van het lichaam, is er veel ruimte voor een therapeutisch gesprek. Ik bied een warm nest waar je terecht kan met al je verzuchtingen, wensen, grieven en noden. Ik zal je ontmoeten in wie je bent als moeder en zal je dragen waar je het nodig hebt. 

 

Ik zal ook kijken naar je omgeving (je ouders, zussen, broers, partner, ... ) en dit vanuit een systemisch perspectief. Immers, opvoeden doe je niet alleen. Iedereen in je omgeving heeft invloed op wie je bent als vrouw en als moeder. Oude patronen, maar ook oude pijnen en moeilijkheden kunnen worden wakker gemaakt tijdens deze periode van verandering. Al de patronen die je in de weg zitten en die je kan doorbreken, brengen je steeds dichter bij de moeder die je graag wil zijn. 

 

Ook kan je bij mij terecht voor opvoedingsondersteuning. Ik geef sinds verschillende jaren lezingen over verbindend opvoeden. Deze zijn gebaseerd op de theorie van verbindende communicatie met kinderen en op de principes van Verbindende Autoriteit. 

 

 

Mijn opleidingen even op een rij:

 

2020: Het trauma achter het gedrag (Universiteit Antwerpen)

2020: Systemisch werk (The New Life Experience)

2019-2020: Verbindende Autoriteit (Vrije Universiteit Brussel)

2019: Polyvagaaltheorie bij stress en trauma (Christina Deveraux, Phd)

2019: Perinataal welzijn (Universiteit Gent)

2018: Pro-actief handelen binnen de Nieuwe Autoriteit (Universiteit Antwerpen)

2018:  Intensieve opleiding How 2 talk 2 kids

2017: Verbindend communiceren met kinderen (Justine Mol)

2007-2012: Opleiding tot lichaamsgericht therapeut (Agape)

2000-2004: Opleiding tot licentiaat in de Communicatiewetenschappen (Katholieke Universiteit Leuven)

 

Praktisch:

 

Mijn praktijk bevindt zich in  Kessel-lo bij Leuven. 

Een sessie duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten en kost 75 euro. 

Ook gesprekken via telefoon, Skype of Whatsapp zijn mogelijk. Hiervoor gelden dezelfde tarieven als een sessie in de praktijk.

 

Voor meer informatie kan je me steeds bereiken via het contactformulier.

 

 

'Negeren wat je lijf je vertelt, leidt zowel tot psychische klachten als tot ziekte.'

hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe in De Morgen van 9 november 2018

 

‘Iemand vasthouden is een van de meest natuurlijke reacties voor mensen die iets akeligs is overkomen.'

Bessel van der Kolk in Vrij Nederland