De kracht van aanraking

Gepubliceerd op 1 mei 2020 om 15:35

Het belang van aanraking

 

Heel wat experts hebben ondertussen in de media verteld dat een mogelijke tekort aan aanraking door de coronamaatregelen desastreuze gevolgen kan hebben voor het mentale welzijn. Wij mensen hebben een zogenaamde ‘huidhonger’. Aanraking zorgt ervoor dat we de juiste hormonen aanmaken die ons gelukkig maken en ons verbonden laten voelen met anderen. Aanraking zorgt ook voor een juist evenwicht in ons lichaam op vlak van ademhaling, bloeddruk, temperatuur,… Het brengt ons letterlijk en figuurlijk in balans.

 

 

 

 

 

Naast het belang voor ons algemeen welzijn, is aanraking ook zeer belangrijk bij het voorkomen van conflicten binnen het gezin. Conflicten worden voorkomen door het voeden van de relatie. Dat kan via onze stem, onze ogen en onze handen. In dit artikel heb ik het graag over het aanraken.

Soms zijn we het wat verleerd doorheen onze opvoeding om elkaar aan te raken. Maar het is van levensbelang voor het geluk van elk gezinslid. Even over het hoofdje van je kind aaien in het voorbijgaan, hem/haar aanraken wanneer je iets zegt, even over zijn/haar rugje wrijven als je ergens staat te wachten, rollebollen… Noem maar op. Verbinding zit bijna nooit in de grootse dingen. Het zit ‘m in het steeds weer verstevigen van de relatie door deze kleine gebaren.

Ik was vlak voor de lockdown-maatregelen  in de dierentuin. Terwijl we bij de bonobo’s stonden (en dat was heel lang omwille van het schattige baby-aapje) was ik verbaasd over hoe vaak bonobo’s elkaar aanraken. Hun hoofdbezigheid lijkt wel het frunniken aan elkaar. (Met de vrijheid dat ieder op elk moment zonder probleem kan zeggen dat ie er even genoeg van heeft.)

En als we denken dat we als nomadenvolk eigenlijk oorspronkelijk een ontspannen leventje leidden, met massa’s vrije tijd tussen het zoeken naar eten in, durf ik voorzichtig te veronderstellen dat ook wij gemaakt zijn om gezellig wat te zitten frunniken aan elkaar als tijdverdrijf. Of dat nu zo is of niet, ik ben wel heel zeker dat het ons allemaal heel erg deugd doet (zowel fysiek als mentaal) om aangeraakt te worden.

Dus volg je impulsen en raak je kind aan telkens er een kans toe is. Sla je tentakels uit... En dit alles geldt niet alleen voor je kinderen, maar niet in het minst ook voor je partner. Raak hem/haar aan, zo vaak als je kan. Immers, de relatie en de verbinding tussen jullie als ouders is het fundament van je gezin en dus een basisvoorwaarde voor het geluk en welzijn van jou, je partner én je kinderen.

 

Meer informatie over verbindend opvoeden en algemene ondersteuning voor mama’s vind je op Mamacoach.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.