Empoweren

Gepubliceerd op 3 maart 2020 om 21:15

Empoweren is....

Bij de stormen van de voorbije tijd was mijn zoontje soms bang in zijn bed wanneer de wind om zijn ramen gierde... De felle regenslag maakt ook ontzettend veel lawaai op zijn Velux- ramen.
Het was van belang zijn angst serieus te nemen, hem te erkennen hierin, te zeggen dat die angst er helemaal mocht zijn. Tegelijk is het minimum even belangrijk om zijn veerkracht te vergroten. Dit kan door hem op zoek te laten gaan naar zijn eigen hulpmiddelen.
Een kort vraaggesprek naar wat hem zou helpen om zich veilig en rustig te voelen volgde.
Hij bedacht zelf om een gezellig nest van zijn bed te maken met extra knuffels en kussens en een warm kersenpitkussen zou hem ook helpen. Met alle plezier bezorgde ik hem dat natuurlijk....

 

Steunen, er zijn, serieus nemen en tegelijk in eigen kracht zetten door eigen hulpbronnen aan te boren... Ondersteunen, begeleiden en niet gewoon volledig oplossen voor hem.

Ik had ook kunnen kiezen om bij hem te blijven tot hij weer sliep. Indien ik merkte dat dat echt nodig zou zijn zou ik dat ook gedaan hebben. Het gevoel van veiligheid is immers het hoogste goed binnen verbindend opvoeden. Maar in eigen kracht zetten, aanmoedigen om eigen hulpbronnen te gebruiken en hier rustig de tijd voor nemen maakte dat hij ook weer een stap vooruit kon zetten.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.