Voeding geven

Gepubliceerd op 11 februari 2020 om 17:14

Sla je tentakels uit

Verbindend opvoeden staat voor voorkomen van conflict door het continu voeden van de relatie, een veilige haven te creëren voor onze kinderen en respectvol om te gaan met de behoeften en gevoelens van zowel ouder als kind.

Voeden van de relatie gebeurt op veel verschillende manieren. Een daarvan is door zo vaak mogelijk contact te maken. Dit kan via onze stem, onze ogen en onze handen. Op de eerste twee kom ik nog terug. Vandaag heb ik het graag over het aanraken.

 

Soms zijn we het wat verleerd doorheen onze opvoeding om elkaar aan te raken. Maar het is van levensbelang voor het geluk van elk gezinslid. Even over het hoofdje van je kind aaien in het voorbijgaan, hem/haar aanraken wanneer je iets zegt, als je ergens staat te wachten even over zijn/haar rugje wrijven, rollebollen… Noem maar op.
Verbinding zit bijna nooit in de grootse dingen. Het zit ‘m in het steeds weer verstevigen van de relatie door deze kleine gebaren.

Het is niet alleen goed voor de relatie en dus het voorkomen van dwars gedrag en andere conflicten, het is ook gezond voor je zenuwstelsel. Aanraking wekt het knuffelhormoon oxytocine (en nog andere gelukshormonen) op. Hierdoor komt ons lichaam in een staat van rust, verbinding en optimale gezondheid op alle vlakken (temperatuur, ademhaling, bloedsomloop,…)

Ik was een tijdje geleden in de dierentuin.Terwijl we bij de bonobo’s stonden (en dat was heel lang omwille van het schattige baby-aapje) was ik verbaasd over hoe vaak bonobo’s elkaar aanraken. Hun hoofdbezigheid lijkt wel het frunniken aan elkaar. (Met de vrijheid dat ieder op elk moment zonder probleem kan zeggen dat ie er even genoeg van heeft.)

En als we denken dat we als nomadenvolk eigenlijk oorspronkelijk een ontspannen leventje leidden, met massa’s vrije tijd tussen het zoeken naar eten in, durf ik voorzichtig te veronderstellen dat ook wij gemaakt zijn om gezellig wat te zitten frunniken aan elkaar als tijdverdrijf. Of dit nu zo is of niet, ik ben wel heel zeker dat het ons allemaal heel erg deugd doet ( zowel fysiek als mentaal) om aangeraakt te worden.

Dus volg je impulsen, raak je kind aan telkens er een kans toe is.Sla je tentakels uit... En dit alles geldt niet alleen voor je kinderen, maar niet in het minst ook voor je partner. Raak hem/haar aan, zo vaak als je kan. Immers, de relatie en de verbinding tussen jullie als ouders is het fundament van je gezin en dus een basisvoorwaarde voor het geluk en welzijn van jou, je partner én je kinderen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.