Proberen niet boos te zijn?

Gepubliceerd op 3 februari 2020 om 17:01

Proberen niet boos te worden

Proberen niet boos te worden is zoals een bal die je onder water probeert te houden. Zodra even je aandacht verslapt, schiet hij met volle kracht boven water. Totaal zinloos dus.
Het enige wat je kan doen is de bal tijdig aan de kant leggen zodra je de eerste signalen van stress/ irritatie voelt opkomen. Stress voorkomen dus, zoals altijd 🙂

Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn als onze kindjes er leuk uit zien op een feestje. Een leuk ensemble, inclusief toffe schoenen en idealiter passen de ensembles van de twee kindjes ook wat samen. Wanneer op een feest er van minuut een gemorst wordt op de kleren kan ik er dan ook echt van balen, aangezien de kleren meestal nogal zorgvuldig uitgekozen zijn. Er is een stem in mij die weet dat het onnozel is om belang te hechten aan kleren bij kindjes. Echter, iets niet meer belangrijk vinden is vrij lastig en brengt op zich ook veel stress mee. Wel kan ik de situatie zo aanpassen dat de kans op morsen binnen het eerste half uur geminimaliseerd wordt.

Zo hadden wij leuke feestbekers voor de kindjes op een hoge voet. Heel erg leuk, stonden ook fijn op de feesttafel. Maar de laatste twee feesten had zich hetzelfde scenario voorgedaan: al bij de eerste toast om het feest te openen, zette een van onze kindjes het glas te onstabiel terug op tafel. Onmiddellijk daarna hing minimum een kindje onder het fruitsap. Telkens met een minder fijne opmerking van mij. Achteraf veel spijt aan mijn kant, maar de stress van de voorbereidingen van het feest maakt steeds dat ik niet de meest zen- versie ben van mezelf. Mijn fight/flight systeem staat aan en dan kan ik dit soort ongelukjes moeilijk relativeren. Stel dat het me wel lukt op dat moment om de figuurlijke bal onder water te duwen, zou het een kwestie van tijd zijn voor die toch met kracht boven water zou komen. Er zou wel iets anders kleins gebeuren wat mijn stress- systeem triggert en het zou er alsnog uitkomen. Het enige wat ik kan doen is voortaan de situatie voorkomen. De bekers op hoge voet zijn het huis uit en bij ons komen enkel nog stevige gewone bekers op tafel bij een feest. Op die manier is er veel meer kans dat het voor iedereen gezellig blijft 🙂


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.