Nieuwe autoriteit

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 16:50

Nieuwe Autoriteit in de praktijk

 

Ijsland staat op nummer één op de Global Peace Index. Naar mijn idee is dit helemaal niet toevallig aangezien de werking van dit land (onbewust?) gebaseerd is op de basisideeën van verbindende autoriteit.

Ik doe niet graag mee aan de blinde verheerlijking van de Noorse landen, maar ik kan er toch niet om heen. Bij het zien van de reportage 'Op één: veiligheid' met Kobe Ilsen stond ik versteld over hoe fantastisch een land kan functioneren wanneer deze basisprincipes ingebed zitten in de dagelijkse realiteit van een land.

Meermaals vertelden de IJslanders tijdens de reportage: ' Wij willen gewoon voor elkaar zorgen, we zijn er voor elkaar.' Zo mooi dat een land doordrongen is van deze verbondenheid.

Verder is er wel een vorm van gezag (politie, geen leger), maar wil dit gezag niet imponeren. Ze dragen geen wapens, want dat zou bedreigend kunnen overkomen. Wel zijn ze duidelijk aanwezig door te eten in openbare restaurants, te gaan pingpongen met de lokale jeugd, rond te rijden, ... Dit vinden zij het belangrijkste deel van hun job: er zijn. Dit is wat de Nieuwe Autoriteit 'ouderlijke aanwezigheid' noemt. Alle principes van de Nieuwe Autoriteit zijn gebaseerd op het niet bang maken van jongeren, niet intimideren, maar wel duidelijke begeleiding te geven in de vorm van aanwezigheid.

Deze autoriteit komt zeker tussen wanneer nodig. Zo bestaan er ook gevangenissen in Ijsland. Maar deze worden alleen gebruikt in extreme gevallen. (In Ijsland zijn er 42 gevangenen per 100 000 inwoners ten opzichte van 113 per 100 000 inwoners in België.) Dit stemt helemaal overeen met de visie van het verbindend opvoeden: 80 procent van alle conflicten probeer je te voorkomen door aanwezigheid, betrokkenheid, afspraken, grenzen en emotionele ondersteuning te bieden. 20 % los je op door eenzijdige acties. Dit om de veiligheid van zowel het individu als van de gehele gemeenschap te beschermen. Dus laten we niet naïef zijn, soms is het van belang om eenzijdig in te grijpen. Maar het grote verschil is de intentie. Bij ons worden gevangenen deels uit de samenleving gehaald om de veiligheid te beschermen, maar ook sterk vanuit de intentie 'om ze een lesje te leren' en anderen af te schrikken om dergelijk gedrag te stellen. Gevangenen worden dus ook in weinig comfortabele omstandigheden opgesloten en krijgen impliciet de boodschap dat ze nog weinig waard zijn. In Ijsland daarentegen worden gevangenen in mooie, rustige, ruime cellen geplaatst, krijgen ze maximum zeggenschap over hun eigen leven binnen de gevangenismuren, worden ze maximaal veel in hun verantwoordelijkheid en kracht gezet, en worden ze ook betaald terwijl ze in de gevangenis zitten. Want ondanks het gedrag dat zij stelden dat niet door de beugel kon, blijven zij volwaardige mensen die ook zo behandeld worden. Het is niet zozeer wat je doet, maar met welke intentie je het doet. (Cfr. mijn post over het verschil tussen time in en time out.)

Is het toevallig dat Ijsland op nummer één staat qua veiligheid? Ik denk persoonlijk van niet...

Noot: Deze prachtige foto van Ijsland vond ik op de site van bestoftravel. (Totaal geen aandeel in dit bedrijf ofzo, maar ere wie ere toekomt.)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.