Tijdwinst

Gepubliceerd op 21 januari 2020 om 09:20

Verbindende spelletjes als tijdswinst en energiebespaarder

De weekstructuur, de themazakken, overzichten.... Ik kan me perfect voorstellen dat het allemaal nogal wat onnodig 'gedoe' lijkt. Maar een heel lieve mama plaatste gisteren een opmerking met 'op het moment kom ik er niet op'.
En dat is met heel veel dingen die goed zijn voor onszelf zo.
Als je je in de supermarkt overgeeft aan de ingeving van het moment maak je vaak niet de meest gezonde keuze en eet je wellicht weinig gevarieerd.
Bij ons worden op woensdag de recepten van de week gekozen (heel simpele haalbare Libelle- recepten) , de ingrediënten worden rechtstreeks in Collect and go ingegeven, de recepten worden in volgorde aan het magneetbord in de keuken gehangen en donderdag wordt alles voor de week opgehaald . Op die manier eten we altijd iets anders, de recepten bevatten vaak verschillende soorten groenten, de kinderen weten perfect wat we vandaag en/of morgen eten. Geen discussies, vragen, stress doorheen de week. Voorspelbaarheid, duidelijkheid en stressreductie.
Ook maakte ik reeds de vergelijking met sporten. Als je dit overlaat aan de ingeving van het moment, is de kans klein dat je effectief vertrekt. Ook hier is het een kwestie van tijd reserveren in je agenda.
Ook met spelen met je kinderen is het zo. De kans dat je gevarieerde dingen doet met je kind of dat je alle tijd en energie vindt is klein als je je overgeeft aan de impulsen van je kind. Als het staat gepland , hoeft er geen gezeur te zijn en gebeurt het gewoon.
En vooral: er is een gouden regel binnen de verbindende autoriteit die vertelt dat investeren in de relatie en samen leuke dingen doen altijd tijdwinst is. Immers, de kans is heel groot dat wanneer je geen tijd spendeert aan de leuke dingen, je veel tijd zal verliezen aan conflicthantering (ouder- kind of je kinderen onderling) . En conflict is een afvoerputje voor energie. Dan besteed ik persoonlijk liever mijn tijd en energie aan leuke verbindende spelen dan aan conflict.
Ik maak graag de parallel met de oosterse wijsheid ' Wie geen tijd vrij maakt voor zijn gezondheid zal tijd moeten vrij maken voor ziekte.'
Ik weet alvast wat ik kies 🙂


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.