Time in versus time out

Gepubliceerd op 10 januari 2020 om 13:39

Het verschil tussen time out en time in....
Kinderen moeten begrensd worden in hun gedrag. Hun kinderhersenen zijn immers niet in staat om de complexe wereld van de volwassenen helemaal te begrijpen. Ze hebben een houvast nodig dat hen de weg wijst wanneer ze het moeilijk hebben.


Lastig gedrag kan wijzen op de nood aan aandacht, affectie of een luisterend oor. Ook kan het een roep zijn om duidelijkheid en een anker om zich aan vast te houden. Of het kan een uiting zijn van hun systeem dat overprikkeld is.
In dit laatste geval is het heel belangrijk dat je kindje een plaats in huis heeft waar het tot rust kan komen. Dit kan een tentje zijn waar hij of zij zich kan in terugtrekken of een plaatsje speciaal voor zich. Het hoeft niets speciaals te zijn. Bij ons thuis is het gewoon een hoekje in de wasruimte die heel dicht bij de leefruimte is zodat onze kindjes het gevoel hebben dat we toch nog dichtbij zijn.
Vandaag trof ik mijn dochtertje terug op hun speciale plaatsje. Niets doen, gewoon even zitten,met een touwtje spelen en tot rust komen. Mijn zoontje gebruikt het hoekje dan weer om rustig alleen met zijn auto's te spelen, met zijn graafmachine of met zijn racebaan. En heus, we vinden het niet erg dat die lawaaierige racebaan niet in de woonkamer staat 🙂
De derde vorm van time in bestaat bij ons uit twee krukjes met een fijn kussen op die midden in de leefruimte staan. Wanneer een van onze kindjes gedrag stelt dat niet door de beugel kan vragen we rustig en kalm om bij de Bambi of de beer te zitten. Samen met ons of soms alleen. Nooit bedreigend, nooit vanuit een straffende houding, wel om ze even uit de situatie te halen en even rustig te laten worden.
Wat is dan het verschil met time out?
1)We zetten ze nooit alleen in afzondering (op de gang/ andere ruimte/...). Dit is het meest afschuwelijke wat je een kind dat al in stress zit, kan aandoen. (Alleszins , dat vind ik ervan.)
2) De plaats om te kalmeren is een veilige warme plaats waardoor hun systeem kan kalmeren. In een hoek of andere onveilige plaats blijft hun systeem in stress en zullen ze enkel loze beloften maken om uit hun benarde situatie te geraken. En je wil net dat hun alarmsysteem uitgaat, ze terug in de zogenaamde groene zone komen, er weer verbinding ontstaat . Hierdoor is verlangen naar herstel meestal echt en beperkt het zich niet tot een verplichte 'sorry'.
3) Het is de grondhouding waarmee we ze vragen om op de stoeltjes te zitten die het ware verschil maakt. Wat ik daar precies mee bedoel , kan ik via dit medium niet uitleggen. Maar het komt duidelijk aan bod in mijn lezingen over verbindend opvoeden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.